Ученици и студенти се включиха в симулиран съдебен процес в рамките на инициативата "Прокурор за един ден"
dsc_0030.jpg
IMG-3d4fcbf65270a6912b1ed771a301d184-V

Симулация на съдебен процес събра в една зала в София ученици, студенти, университетски преподаватели, прокурори, членове на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и представители на Кралската прокурорска служба. Събитието се проведе в рамките на проекта “Прокурор за един ден”, който се изпълнява от 2022 г. съвместно от АПБ, Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София и в партньорство с Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“. Той си поставя за цел да допринесе за утвърждаване на ценностите на толерантността и равенството, като допринесе за повишаване на правната култура на юношите от ромските общности в България и повишаване на степента им на познаване на наказателната система и професиите в нея.

DSC_0019,,Основните цели на инициативата „Прокурор за ден” са да осведоми и да образова младите хора за процеса и процедурите на системата за наказателно правосъдие, да промотира върховенството на закона, да насърчи млади хора от ромски произход и в неравностойно положение да обмислят бъдеща кариера в сферата на правото, особено като прокурори. Да им даде силата да споделят перспективата и мнението си по въпросите, които засягат обществото ни днес”, заяви Ким Холдън, съветник по наказателноправни въпроси към Кралската прокурорска служба.

Симулацията протече под ръководството на доц. д-р Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право в СУ и АМВР. Казусът, върху който работиха участниците, някои от които вече студенти по право, медицина и финанси, бе посветен на домашното насилие.

DSC_0009
IMG-03bdc83cfd1939ac0d728f2fe73d03f0-V
Инициативата, освен за запознаване със съдебната системата, дава възможност и за кариерно ориентиране. В края на процеса решението, с което обвиняемата бе оправдана като действала при неизбежна отбрана, беше произнесено от Блага Ангелова, която е ученичка в 11 клас. Тя смята да продължи с образованието си, за да може след време отново да облече черната тога.
„Няма да крия, че беше трудно, както се казва - на горещия стол, но смятам, че се поучих от него. Научих за казуса, за хората, свързани с него”, заяви Блага, която е и доброволец във фондация „Арете”.

В симулацията се включиха и студенти от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. „Като студент по право, ми беше страшно интересно да видя как ще се справят останалите, които си нямат понятие как работи системата и как се вземат решения”, заяви Наталия Миткова, студент по право.

„Надяваме се този опит от днес да ги е мотивирал. Да мечтаят смело и да учат здраво, за да разкрият пълния си потенциал. Това ще ги направи способни да помагат на обществото”, заяви Ким Холдън.

Репортажът на NOVA за събитието можете да видите ТУК.