Започна изграждането на Паметника на юристите-спасители на българските евреи
05042023-2.jpg

Днес, 07.04.2023 г., представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направиха символична първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи, който ще бъде изграден на пл. „Възраждане“ в близост до Еврейския културен дом в София.

07042023-7

Инициативата за изграждането на монумента е по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи, за което заслуга имат и български юристи. Тя се реализира с подкрепата и съдействието на историците доц. д-р Румяна Маринова-Христиди и доц. д-р Тодор Чобанов.

Автори на проекта за изграждането на паметника са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. В монумента, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, ще бъде вградена своеобразна капсула на времето, в която ще бъде заложено послание на българските прокурори и следователи към идните поколения. 

„В своята история българските прависти са се осланяли на закона, справедливостта и нравствеността. Тези принципи завещаваме на следващите поколения, които да продължат традицията, да защитават честта на професията и на благородния български народ, да запазят паметта за миналото, да дават нови примери за подражание и да надградят положеното от нас!“, се посочва в текста на посланието.

Според идейния проект на плочите на монумента ще бъдат имената на юристите-спасители на български, иврит и английски език.

Председателят на АПБ Владимир Николов благодари на всички, подкрепили идеята за изграждането на монумента. „Горд съм, че днес българските прокурори и следователи виждаме началото на една знаменателна инициатива – изграждането на паметник на юристите, които със своята смелост и решителност преди 80 години са спасили българските евреи. Спасили са ги в момент на мрак, на страх, на огромна човешка трагедия. Убеден съм, че този паметник ще е мост от настоящето към едно бъдеще, с което като народ да се гордеем. Нека да бъдем достойни като общество пред това, което предците ни са направили, защото нашите братя евреи са неизменна част от тъканта на нашето общество“, заяви Владимир Николов.05042023-3

Доц. д-р Румяна Маринова-Христиди подчерта, че и в миналото, и днес юристите са крепителите на държавността, а примерът им отпреди 80 години е блестящ и вдъхновяващ. „Вие, българските юристи, успяхте да обедините не само цялата гилдия – съдии, прокурори и следователи, в тази кауза, а широк спектър от хора – тук са представители на Българската православна църква, на НПО-сектора, на бизнеса и др. Днес отдаваме почит на миналото, отдаваме своя дан в настоящето и предаваме завета на юристите в бъдещето“, заяви доц. Христиди.

Специална подкрепа към инициативата на АПБ и КСБ заявиха главният прокурор на Република България Иван Гешев и редица изтъкнати юристи и общественици като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, президентът Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев, членове на Конституционния съд и на ВСС и др.