Владимир Николов: "Прокуратурата има механизмите и морала да се самоизчисти"
prk_120_17086857502083560959.jpeg

"Прокуратурата има механизмите и морала да се самоизчисти", увери Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите, в предаването "Преди всички" по БНР, часове след изслушването на подалия оставка бивш районен прокурор на София Невена Зартова във временната парламентарна комисия, създадена по случая "Нотариуса".

Твърдението на Невена Зартова за съществуването на семейство "Осемте джуджета", към което са били канени да се присъединят магистрати, той определи като "изключително притеснително". "Вярвам, че ще бъде чута не само тя, а всеки един, било прокурор, било който и да е друг гражданин, който изнася някаква информация, свидетелства за осъществени признаци на някакво престъпление.""Очевидно има порочни схеми, порочни явления, които засягат и съдебната система. Засягат не само прокуратурата, засягат и съда, оказа се, че засягат и други гилдии, каквато е адвокатурата." Цялото изслушване очерта симптоми и заболяване не само на съдебната система, но на цялото общество, на всички институции. За ситуацията в държавата, борбата с корупцията и всичко случващо се около нас няма невинни."

Казусът "Нотариуса", предходният казус – "Осемте джуджета", са недопустими, порочни явления в правова държава и система като съдебната, подчерта председателят на Асоциацията на прокурорите. Според него всички тези процеси трябва да бъдат осветлени, "да стигнем до корените на проблема и да направим така, че това никога повече да не се случва".

На въпрос наблюдаваме ли битка между джуджетата и Нотариуса в прокуратурата, Владимир Николов отговори: "Не мога да кажа дали е битка между джуджетата и Нотариуса в прокуратурата. Въпросният човек очевидно вече е покойник. Да, има изключително неприятно усещане и проблем, който трябва да бъде разнищен докрай. Само че нека видим конкретните разследвания, доказателства, за да можем да твърдим кой с кой кръг е свързан или нещо подобно. Иначе хвърляме в пространството обвинения."

Николов смята, че при доказване на виновността на определени лица, те следва да понесат своята отговорност, като същевременно се защити огромното мнозинство от честни и почтени магистрати и граждани, ,,които биват замесени в клеветнически инсинуации и биват смазвани и медийно, и във всякакъв друг план". Несправедливо, неоправдано, контрапродуктивно и вредно е за всичко това да се хвърля кал и да се обвинява само прокуратурата, заяви той. Прокуратурата не отрича своята отговорност, но върху нея се хвърлят упреци, че носи отговорност "за всички тези несполуки".