Владимир Николов: Не трябва да се хвърля кал върху една институция заради скандалите с Нотариуса и Пепи Еврото
20240220_112339.jpg

 

Държавата не е на Пепи Еврото и на Нотариуса, тя е на българското общество. Прокуратурата е призвана да защитава държавния и обществен интерес и аз вярвам и убедено твърдя, че в огромната си част колегите прокурори работят за тази кауза. Това заяви в "Още от деня" Владимир Николов - председател на Асоциацията на прокурорите.

 

Той добави, че ,,скандалите, на които станахме свидетели, са недопустими в една правова държава и сега е моментът всички отговорни държавни институции и органи да свършат своята работа и да направят така, че подобни неща да са невъзможни и хора, като тези, които придобиха гражданственост с определени прякори, да не могат да паразитират върху съдебната система и върху цялото общество". В допълнение той заяви и че ,,категорично не трябва да бъде хвърляна кал върху цяла една институция" и призова да не бъде поставян под съмнение професионализмът, съвестността и честността на хиляди български прокурори.

 

На въпрос защо докато е бил жив Божанов, сигналите срещу него са били потулвани Владимир Николов отговори: 20240220_112325

 

"Заблуда е, че всички недъзи в подобни процеси се дължат на прокуратурата. Ние имаме своите слабости и сме системата, която има способността да се очисти от подобни порочни практики. Но - образно казано, няма как да се случи борбата с корупцията и престъпността изобщо, ако липсват останалите елементи от пъзела. Прокуратурата трябва да работи в синхрон с МВР, със съда. Когато българските институции не работят в синхрон, няма да бъдат постигнати съответните резултати."

 

Председателят на Асоциацията на прокурорите подчерта, че както той, така огромното мнозинство от колегите му са разбрали за съществуването на покойния Божанов едва след убийството му.

 

"Искрено се надявам разследването по съответните дела да стигне до истината", заяви Николов.