,,Прокурор за един ден" беше в София
02022023-5.jpg

Днес, 02.02.2023 г., ученичка от „Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия“ (ПГТКИ)  в гр. София стана „Прокурор за един ден“ и гостува на Софийска районна прокуратура (СРП).

 за един ден беше в софия новиниЯна Маринова е 10 клас и завоюва първо място в програмата „Прокурор за един ден“ сред ученици от ПГТКИ след като написа есе на тема “Какво е да си прокурор за един ден“.  В Софийска районна прокуратура тя бе посрещаната от прокурор Ралица Първанова, която я запозна с работата на прокурора и неговите функции, както и с какви престъпления се сблъскват най-често магистратите от СРП.

 за един ден беше в софия новини 2Яна се запозна с ръководството на Софийска районна прокуратура, а след това влезе в съдебна зала и видя от близо как работи случайния принцип за разпределение на дела и как протича едно съдебно заседание.

Програмата “Прокурор за един ден”  се провежда за втора година и е по повод Международния ден на толерантността. Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София, в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България, Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“.

Програмата е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 –18 години и цели да бъдат насърчени младежи от ромски произход от цяла България  и да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие.