Прокуратурата се нуждае от достатъчно хора, за да извършва огромния обем от работа, който ѝ е възложен
1_1697791049764875263.jpg

На 18.10.2023 г. в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) Владимир Николов коментира проучване на неправителствения сектор, свързано с разходите за дейността на прокуратурата, както и предстоящите промени в Конституцията.

 

 

Българската прокуратура извършва огромен обем работа в различен диапазон, обясни той. На първо място прокурорите извършват така наречените проверки – това са всякакви сигнали от граждани, които имат свободен достъп до прокуратурата – нещо, което в редица европейски държави е непознато. Прокурорите имат функции в досъдебното производство, във фазата на разследването, в съдебната фаза и след постановяване на присъдата –функции по изпълнение на наказанието. В допълнение прокуратурата има функции в гражданското и в административното правораздаване. Този обем дейност е по-голям от обема работа, който извършват други европейски прокуратури и това обосновава необходимостта от по-голям брой прокурори и хора, които могат да извършат тази работа, каза Владимир Николов.

 

 

Той поясни, че този въпрос касае достъпа до правосъдие и е въпрос на преценка дали във всеки град трябва да има прокурор и съд или да се върви към окрупняване, каквото прокуратурата вече осъществи.

 

 

Сред причините за нуждата от толкова голям човешки ресурс е липсата на електронна администрация, която да помогне на работещите в системата.

 

 

 се нуждае от достатъчно хора, за да извършва огромния обем от работа, който ѝ е възложен2„Скандинавският модел например - там администрацията е намалена многократно, защото правосъдието е почти 100 процента електронно. При профила на нашето население, при недотам голямата грамотност все още и при липсата на интернет достъп на редица населени места, това да отрежем тези хора да боравят по стария начин, категорично няма да е полезно“, разясни Владимир Нииколов.

 

 

По отношение на предстоящите конституционни промени председателят на АПБ е категоричен и че за предвижданите промени в Конституцията е необходима по-широка дискусия и, че професионалната общност също изразява своите притеснения относно тях.

 

„Ако не бъде взети предвид аргументите, които се сочат напълно разумно, резултатът ще бъде катастрофален и този резултат няма да е добър, не толкова за нас прокурорите, той няма да е добър за обществото, за хората, които на гърба си ще усетят за какво става въпрос“, смята той.