"Предвижданият състав на прокурорския съвет съгласно проекта за промени в Конституцията ще доведе до това, че следващият главен прокурор ще се избира с гласовете на Народното събрание", заяви Владимир Николов
png_17021437851013748626

Председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов беше гост в предаването "Говори сега" по Българската национална телевизия.

Той поясни, че разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в парламента, е в правомощията на Велико Народно събрание. Такова разделяне ще има лоши последствия за върховенството на закона, защото със структурирането на два съвета вече няма да има единна съдебна власт, тя ще се фрагментира. Предвижданият прокурорски съвет ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има реално професионално представителство. Припомни и мнението на Венецианската комисия по този въпрос –  че в състава на такъв тип професионален орган трябва да има мнозинство на професионалните представители или най-малко съществена част от членовете му трябва да са избрани от професионалните съсловия.

 сега 1
"Ние стигаме до една крайност, до тежък дисбаланс: практически поставяне на прокуратурата под засилен политически контрол. Като последствие от това избирането на следващия главен прокурор би ставало с гласовете на Народното събрание. Нашето мнение е, че трябва да има баланс между една истинска обществена квота и професионалната квота - най-малкото паритет", каза още Николов.

"Ние не сме против реформата и нямаме никакъв проблем да бъдем контролирани. Само че това ще е вредно за хората, защото властите се делят на два вида - политически и юридически. Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите власти навлязат толкова сериозно в тази сфера, ние ще имаме сливане на политическите власти. Трябва да има баланс. Прокуратурата трябва да е отчетна и открита, но в същото време тя трябва да се самоуправлява", допълни той.

„За съжаление кои са интелектуалните автори на проекта е енигма. Този въпрос беше многократно отправян към вносителите, но и до момента няма отговор. За промяната на Конституцията е необходим специфичен опит, знания, визионерство. Един проект за конституционни промени трябва да бъде възложен на утвърдени професионалисти, които да застанат зад него с имената си“, подчерта Николов.

Според него по отношение на главния прокурор не трябва да се отива в крайности, тъй като във всяка европейска държава има такава фигура. Във връзка с методическото ръководство на главния прокурор той поясни, че то цели да предотврати фрагментиране на практиката на различните прокуратури и е добре, че проведените обсъждания през последните месеци са дали определен резултат и вложителите ще преразгледат част от първоначалните си предложения, вкл. ще се откажат от идеята да отнемат методическото ръководство от главния прокурор.