Магистратите изразиха недоверие към планираните конституционни промени
20231010_161149.jpg

На 28.09.2023 година представители на съсловните организации на българските магистрати участваха в предаването „Денят започва“ по БНТ. Те посочиха слабостите на предложените промени в Конституцията и изложиха вижданията на своите колеги за потребността от запазването на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) като общ форум, който да решава основополагащите за съдебната власт въпроси, както и за необходимостта политиците да се вслушат в гласа на магистратите при провеждането на предстоящата реформа.

 

 

Гости на предаването “Денят започва” бяха съдия Татяна Жилова от Съюза на съдиите в България (ССБ), прокурор Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и следователя Петко Петков от Камара на следователите в България (КСБ).

 

 

В отговор на въпрос на водещата Христина Христова дали докато реформират съдебната власт политиците се интересуват от мнението на магистратите прокурор Николов посочи, че доста дълго време българските политици сякаш не са чували достатъчно гласа на магистратите.

 

 

20231010_161359Реформата освен бърза, трябва да бъде и стабилна, каза съдия Жилова. Тя посочи, че от ССБ настояват  политиците да се съобразят с правомощията на Народното събрание и да гарантират един нормален законотворчески процес, за да може да бъде тази реформа и стабилна.

 

 

Освен това, тя акцентира върху това, че според ССБ пълното разделяне на ВСС на два отделни съвета – един съвет само за съдиите и втори съвет за прокурорите е недобро за съдебната система, защото първоначално съдебната система е единство от разследваща, обвинителна и правораздавателна функция и ВСС олицетворява това единството. Тя продължи с това, че колкото и съдиите, прокурорите и следователите да са разделени, колкото и да имат различни функции, те трябва да имат формат, в който да работят заедно. Татяна Жилова завърши, повтаряйки становището на ССБ, че може да бъде запазен пленумът на ВСС, но с доста ограничени правомощия, така че от една страна да се гарантира независимостта на съдиите, а от друга страна, да се гарантира отчетност на прокуратурата.

 

 

Във връзка с конструирането на ВСС Владимир Николов сподели, че духът и смисълът на конструирането на съдебната власт в глава шеста от Конституционния е да бъде установен баланс между разделените власти, които да си взаимодействат в името на върховенството на правото. Той посочи, че ВСС като единен орган трябва да остане, тъй като той решава същностните, принципните въпроси и гарантира независимостта на съдебната система.

 

 

20231010_161335В допълнение той подчерта, че въпросът за квотите е изключително важен и изрази принципното си съгласие съдиите да имат самоуправление в техния сегмент от съдебната власт и да имат мнозинство от съдии, избрани от съдии. В същото време отбеляза, че това трябва да важи и за прокурорите и предложението т.нар. прокурорски съвет да се състои от шестима члена, избрани от политическата квота, съпоставени със само двама избрани пряко от прокурорите и един, избран пряко от следователите, тежко ще наруши именно този дух на баланс и ще доведе до крайности. Завърши, изразявайки недоверие към потенциала на предстоящите реформи във вида, предложен от депутатите да допринесат за разрешаването на структурните проблеми на прокуратурата.

 

 

„Ако към момента нашите обвинения са за минали нерегламентирани политически влияния в системата, то по какъв начин ние коригираме това? С поставяне на прокуратурата в почти пълна зависимост и подчинение от останалите две власти, тъй като по отношение на прокуратурата ще бъдат засилени и правомощията на министъра на правосъдието?“, каза прокурор Николов на финала на интервюто.