Първа пратка с помощи от дарителската кампания на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България замина за пострадалите от земетресението в Турция
15022023-2.jpg

Първата пратка с помощи – 450 топли вълнени одеяла, закупени с лични средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани от дарителската кампания на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, бяха изпратени днес за пострадалите от земетресението в Турция. Те ще бъдат предадени на дипломатите в Генералното консулство на Република България в гр. Одрин, Турция, и оттам предоставени на нуждаещи се хора в пострадалите райони. Пратката тръгна днес от Съдебната палата в гр. Хасково.  

 турция дарения новини

„Българските прокурори и следователи сме съпричастни към трагедията на хилядите хора, останали без дом и търсещи подслон в Турция и Сирия. В този тежък житейски момент изразяваме нашето състрадание и съпричастност към тях. До момента в дарителската кампания за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия са събрани над 17 000 лева, като с част от тях са закупени 450 броя топли вълнени одеяла. Парите са събрани само за три дни. Инициативата ни продължава във всички прокуратури и следствени отдели в страната“, каза Тошо Динков, завеждащ Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Хасково и член на Камарата на следователите в България. Магистратът ще придружи хуманитарната пратка до Генералното консулство на България в гр. Одрин.

 

„Смятаме, че е наш дълг да помогнем, да проявим човечност и съпричастност към хората, останали без дом в пострадалите от тежкото земетресение райони. За добротата и състраданието няма граници.  Членовете на Асоциацията на прокурорите в България активно се включиха още от първия ден в дарителската кампания, като инициативата за нея беше подета от колегите ни от гр. Пазарджик и гр. Разград и всички магистрати от страната я подкрепиха“, допълни Зорница Проданова, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура-Хасково и член на Асоциацията на прокурорите в България.

Със събраните средства от инициативата в близките седмици ще бъде изпратена и втора хуманитарна пратка с помощи за пострадалите от земетресението, както в Турция, така и в Сирия. Дарителската кампания е подкрепена от ръководството на Прокуратурата на Република България.

Това е поредна благотворителна инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. През последните години бе дарена апаратура и консумативи за болници в различни градове на страната в борбата с пандемията от Ковид-19, подпомогнати бяха семейства на магистрати от Украйна и др.