Асоциацията на прокурорите в България отбеляза 25 години от създаването си с тържествена конференция в София
011225-0.jpg

На 25.11.2022 година, в Съдебната палата в София, в зала „Тържествена“ се проведе юбилейна конференция по повод 25-тата годишнина от основаването на Асоциацията на прокурорите в България. Присъстваха множество членове на АПБ, представители на партньорски институции и организации, както и официални гости.

Тържествената конференцията беше открита с премиерата на кратък филм, представящ развитието и достиженията на АПБ през годините.

филм - 25 години Асоциация на прокурорите в България

 

Приветствия към ръководството и членовете на АПБ отправиха Ашли Варгиз- регионален мениджър на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, главният прокурор на Република България Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, директорът на Националния институт на правосъдието  Миглена Тачева, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, председателят на Камарата на следователите в България г-н Петко Петков и председателят на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт г-н Александър Николов. Поздравителни адреси бяха изпратени от председателя на Конституционния съд г-жа Павлина Панова, председателя на Върховния касационен съд г-жа Галина Захарова и др.

Членовете на АПБ бяха поздравени със специално видео обръщение от г-н Хан Мораал- главен секретар на Международната асоциация на прокурорите /IAP/.

„За мен е чест да отпразнувам тази годишнина с вас. Благодаря за доброто сътрудничество и изключително ползотворното партньорство през последните 25 години. Заедно дадохме и ще дадем надежди и мечти за българските деца. Иска ми се да виждам повече млади хора в професиите на прокурори и съдии исъм уверен, че с работата си асоциацията ще спомогне за това“, обърна се Ашли Варгиз към присъстващите в зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

Представляващият Висшия съдебен Боян Магдалинчев съвет поздрави членовете на асоциацията и отбеляза, че тя се е утвърдила като водещ фактор за защита на независимостта не само на магистратите, но и на цялата съдебна система. „Дейността на Асоциацията на прокурорите е насочена към правото и законността, към независимостта на съдебната власт. Тя е единна, сплотена, в нея членуват активни и целенасочени в отстояването на интересите на съдебната власт хора. През всички тези години асоциацията успешно изпълнява целите си за обединение на прокурорите в цялата страна, утвърди се като авторитетен пазител на прокурорската професия, повиши информираността на гражданите, а оттам и доверието в съдебната система“, каза Боян Магдалинчев.

Главният прокурор Иван Гешев отправи поздравления по повод 25-ата годишнина на съсловната организация в качеството си не само като главен прокурор, но и като член на АПБ. „За мен е чест и гордост да съм част от тази асоциация. Тя защитава и съм сигурен, че ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските прокурори. Тя ги подкрепя не само при политически и медийни атаки, но ги защитава и от административен натиск.  Няма по- голяма сила от това да бъдеш подкрепен от своята съсловна организации, от колегите и от приятелите си. Това дава импулс, сила да продължиш да работиш в интерес на гражданите, върховенството на закона и правосъдието“, подчерта Иван Гешев. Той посочи, че прокуратурата е изключително сплотена и благодарение на подкрепата съсловната организация. „Тя показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, показа разбиране към проблемите на българското общество“, каза още той.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призова членовете на АПБ да продължават да работят със същия хъс и енергия за отстояване правата на прокурорите. „Асоциацията вече е в най-хубавата си възраст, в която се изграждат най-хубавите неща в една организация. Бъдете здрави! За постигането на по-голяма нормалност в нашия живот“, каза Георги Чолаков.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов приветства АПБ за благотворителните инициативи и обучителните програми, които активно организира. „В днешно време, когато обществото е все по-разделено, асоциацията а прокурорите е спойката, която обединява прокурорите. Това е важно, защото част от политическата класа отправя злостни, недвусмислени, некоректни нападки към прокуратурата. Когато се говори за съдебна реформа и реформа в правоприлагането, асоциацията трябва да поема активна роля, за да се чуе гласът на магистратите и да се защити независимостта на прокуратурата“, каза Борислав Сарафов.

Членът на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов изрази удовлетвореност, че за четвърт век асоциацията е успяла да стигне освен до колегите си прокурори и до хората. „Животът на Асоциацията на прокурорите е много бурен, емоционален и много стойностен. Той далеч надхвърля рамките на обикновеното, далеч надхвърля клишетата. Според мен силата на асоциацията е в две основни неща- създаването на чувство за общност и възможността, която дава на колегите да се познават помежду си“, посочи Иванов.

„За да си член на Асоциацията на прокурорите в България трябва искрено да обичаш работата си и да обичаш своите колеги. Това не е задължение. Когато веднъж си бил член на асоциацията, ти я носиш завинаги в сърцето си. Независимо накъде те отведе вятърът на живота“, каза председателят на АПБ Владимир Николов. 

С почетни плакети за заслуги към АПБ бяха отличени г-н Росен Димов /учредител и председател на АПБ през периода 2003-2007 год./, г-н Камен Михов /учредител и председател на АПБ през периода 2007-2013 год./, г-жа Кети Бозукова /учредител на АПБ/ и г-н Евгени Иванов /председател на АПБ през периода 2013-2020 год./, както и институции, с които Асоциацията на прокурорите в България работи в засилено партньорство.

Тържествената конференция приключи със специален  коктейл, на който бяха поканени всички членове на АПБ и гостите на конференцията.