Април 21, 2024

Владимир Николов пред Нова нюз: Реформата на съдебната система е за всички. Тя не може да се обсебва от самопровъзгласили се за реформатори хора, които следват само собствените си разбирания

prk_120_1713862609444928856.jpeg

Реформата на съдебната система е за всички. Тя не може да се обсебва от самопровъзгласили се за реформатори хора, които следват само собствените си разбирания, като правят половинчати и необмислени промени, без да се вслушват в ничие друго мнение. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” в събота, 20.04.2024 г., Владимир Николов, председателя на Асоциацията на прокурорите, в разговор върху актуалната обстановка в правосъдието.

По повод делото, по което обвинен беше бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и от свидетел той се превърна в обвиняем, Николов обясни, че ,,ситуациите, при които се променя процесуалното качество на дадено лице, не са редки. При развитие на дадено разследване е напълно възможно по отношение на лице, което е било първоначално разпитано в качеството на свидетел, да бъдат събрани достатъчно доказателства, които да обосноват последващо негово привличане. Макар и по-рядко има и обратната хипотеза и привлечено лице да придобие качеството на свидетел, тъй като са събрани оправдателни доказателства”.

Той отказа да коментира делото по същество, но засегна и хипотезите, при които държавен служител, чиято отговорност не е оперативна работа, поддържа контакти с криминално проявени и знае, че са такива. Според него „зависи в какво се изразяват тези близки отношения, но при всички положения за държавните служители от прокуратурата, магистратурата, е недопустимо да се поддържат близки лични контакти с лице от криминалния контингент, ако съзнават този проблем”.

„С притеснение наблюдавам тенденция за недоверие към действията на прокуратурата и правоохранителните органи”, коментира той във връзка с казуса с „Митниците”. „Очевидно по отношение на част от привлечените към наказателна отговорност лица има събрани доказателства, които най-малкото създават обосновано предположение за съпричастност към престъпна дейност, тъй като независимият български съд на две инстанции потвърди най-тежките мерки за неотклонение”.

„Държавата се бори срещу контрабандните канали. Ако има отделни представители на институции, които са замесени в тази дейност, тези хора не са държавата, те паразитирът върху държавата. Да се плюят институциите, да се обвинява прокуратурата в някакви грехове, това е абсурдно. Всички ние дължим институционален отговор на тези явления”, каза Николов. Той призова всички да оставят прокуратурата и разследващите да работят.

 

Целят разговор можете да гледате тук