Април 16, 2024

Владимир Николов (АПБ) и Андрей Георгиев (ССБ) в разговор за Конституцията и Закона за съдебната власт

jpeg

Текстовете от Закона за съдебната власт, обявени за обществено обсъждане, са нелогични и вредни. Около това становище се обединиха днес Владимир Николов, Председател на АПБ, и Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България, в предаването ,,Здравей, България" по Нова телевизия. Участието на двамата идва часове след като четири съсловни организации на съдебната власт излязоха с общо становище против законопроекта.

„Реформата трябва да бъде усъвършенстване. Тя трябва да има конкретни цели и резултати, които няма как да бъдат постигнати с промените в Конституцията. Там е основната наша критика”, заяви в ефира на "Здравей, България" Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България.

„С промените в Конституцията Прокуратурата беше поставена под пълен контрол на силните в политиката. Ако е имало проблеми, решението е да се засилят гаранциите за независимост, както беше подходено към колегите съдии. Същият подход трябваше да има и по отношение на Прокуратурата. Българският законодател прие грешния подход и той ще има последици за всички. Зависима прокуратура няма как да изпълнява функциите си”, каза още Николов.

Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България, коментира, че от няколко години се развиват тези за независимост на Прокуратурата. „Ние нямаме нищо против това. Въпросът е как тази независимост да върви системно. Прокуратурата в България е организирана като йерархична организация и това има своя смисъл. Проблемът е как да организираме нещата, така че главният прокурор да има възможност да следи правилното методическо провеждане на разследването, но да не може да налага персонални решения в съдебната система”, каза Георгиев.

„Ние сме най-големите радетели за просветена, разумна и стратегическа съдебна реформа, която да има резултат”, заяви Владимир Николов.

Цялото интервю гледайте тук

Съсловните организации на прокурори, следователи, съдии и съдебни служители с общо становище: Промените в Конституцията и ЗСВ в предложения вид са вредни и нарушават разделението на властите

21.jpg

Безпрецедентно съвместно заседание на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите в България, Камарaтa на следователите в България, Българска съдийска асоциация и Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт бе проведено днес, 15.04.2024 г., в Съдебната палата в София. Четирите съсловни организации на съдебната власт обсъдиха развитието на конституционната реформа на съдебната власт и по-конкретно Конституционно дело №1 и присъединеното към него Конституционно дело №2 от 2024 г., свързани с промените в Конституцията от декември 2023 г., както предложения за обществено обсъждане от Министерство на правосъдието проект за нов Закон за съдебната власт.1(1)

„Проектът на ЗСВ, който трябваше да разпише промените в Конституцията, страда от съществени пороци, базира се на грешна идея и дискриминира отделни магистратски съсловия. Като инструмент за борбата с престъпността прокуратурата се изтласква в ъгъла. Това е имитация, а не съдебна реформа“, заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов. Той уточни, че категоричното становище на съсловната организация на прокурорите, което е депозирано и пред Конституционния съд във връзка с висящите дела, е, че направените в края на 2023 г. изменения в КРБ са и противоконституционни, и вредни като принципи, и като очаквани последици.