Март 2024

Основният закон и съдебната власт. Има ли блокирани процеси?

30.03.24.png

„У мен остана впечатлението, че някак си конституционните реформи бяха направени на всяка цена, самоцелно, като една политическа цел, която не намери своето достатъчно обяснение. За да направиш една конституционна реформа, трябва да имаш ясна визия. Трябва да има механизъм за обществена оценка, да знаеш до какво тя ще доведе. Държавният механизъм и организмът на държавното управление е нещо много сложно, нещо много отговорно. Всички ние като граждани имаме нужда всичко да върви нормално, по установения демократичен и законосъобразен процес, а нещата не се случват така. Те няма да се случват така и в съдебната система, защото смисълът на думата реформа е нещо да се усъвършенства. Това не е така категорично по отношение на съдебната власт. Беше предизвикан хаос от приемането на измененията в конституцията, управлението на съдебната система е изключително затруднено. Ние в момента нямаме единна съдебна система. Прокуратурата е част от съдебната система условно, на книга. При нас прокуратурата практически беше извадена от съдебната система, беше поставена под политически контрол чрез Висшия прокурорски съвет и беше раздалечена тотално прокурорската от съдийската общност, което е контрапродуктивно, то ще има вредни последици“, каза Владимир Николов в предаването "Говори сега" по БНТ.

Цялото интервю може да гледате тук.

Прокурор Елица Калпачка, член на УС на АПБ, достигна до финала на конкурса „Жена на годината на Благоевград“

ee3e59c21e3edf5851c280038e28d8ed.jpg

На Благовещение Благоевград отбелязва празника на жената- благоевградчанка и избира най-достойната благотворителка на годината.

Конкурсът "Жена на годината" се отбелязва от 2003 година. Организира се от Женското благотворително дружество „Македония“. Тазгодишното издание на конкурса е 18-о, като през годините със званието са удостоявани жени с различни професии и обществено значима дейност.

IMG-4cc1fbf4488953de3ca8986db9f94c5e-VНоминациите за най-достойна благоевградчанка тази година са били над 200, като 10 жени, творящи добро и работещи в полза на обществото за благородни каузи, са били класирани за финала на конкурса.  По азбучен ред това са: журналистът от Благоевград Александра Димитрова, основателката на инициативата „Донеси – Вземи!“ Биляна Топурска, ветеринарният лекар Вера Пелтекова, Горица Митова – общественичка, преподавател, член на Съюза на офицерите и сержантите Благоевград и Националната асоциация Сигурност, директорът на детска градина „Синчец“ Даниела Пърличкова, заместник-административният ръководител на Районна прокуратура-Благоевград Елица Калпачка, социалният работник Емилия Халилова, акушерката по образование и общественичка Кирилка Димитрова, преподавателят и ръководител на балетна школа „Релеве“ Олга Петрова“, предприемачът и общественик Стефка Терзийска. 

Светлана Йорданова, председател на Женското благотворително дружество "Македония" обяснява  смисъла на тази традиция така:

"Благодарност към жените-благотворителки, които въпреки цялата си ангажираност, са отговорни, добронамерени, и с открити, големи сърца".

ЗАЕДНО В ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА

img-6e15b69db1d58d2435f8e3e35fa58f05-v.jpg

Асоциацията на прокурорите в България и Адвокатска колегия Благоевград организираха провеждане на обучение на 22.03.2024г. – 23.03.2024г. в гр.Благоевград, по проект „Детска пътека“, в което участие взеха адвокати от Адвокатска колегия Благоевград.IMG-516a8c281053315f8876189b48c9c239-V

В процеса на обучението бяха разисквани правата на децата- свидетели и жертви, практики и подходи за гарантиране защита правата на децата и техните интереси, правата на непълнолетните обвиняеми, процедурите за реализиране, с оглед измененията в НПК /ДВ бр.48/01.09.2023г./, съдебна практика, коментирани бяха казуси и въпроси, пряко свързани с тематиката.

IMG-8e28f288ac317b00d932671ceeb4e6dc-VС обучението беше даден старт на партньорство, основано на повишаване на правната квалификация на юристите, ангажирани в производства с деца в риск, утвърждаване на добро взаимодействие, защото каузата за защита на най-добрия интерес на детето е обща.   

Организирането и провеждането на подобен род инициативи ще продължи в рамките на проект: “Детска пътека/подготовка и въвеждане на детска услуга „Детска пътека“ при случаи на деца- свидетели или в риск от насилие/ на Асоциация на прокурорите в България, реализиран по програма „Правосъдие“ в сътрудничество с Фондация „Развитие на Северозападна България“ с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП.

Благодарствено писмо от Адвокатска колегия - Благоевград.

Владимир Николов пред БТА: За решаването на проблемите с корупцията и престъпността всички власти следва да спрат да си „прехвърлят топката“

prk_31.jpeg

Изнесената в публичното пространство информация, свързана с казуса Мартин Божанов - Нотариуса, е изключително притеснителна. Подобни явления са неприемливи и отблъскващи. Те показват, че не само в съдебната система, но и в останалите две власти, са налице сериозни проблеми. Корупцията и организираната престъпност са огромно предизвикателство за всяка една правна система. За да можем да вземем нужните мерки, е необходимо цялата истина да бъде установена. Отговорът трябва да е институционален, като бъде решителен и видим. Законите в правовата държава са свещени. За ситуацията в обществото ни няма невинни. За решаването на проблемите с корупцията и престъпността всички власти следва да работят координирано и конструктивно, всяка в рамките на своята компетентност. Тук предположенията нямат място, трябват ясни и категорични доказателства. Разплитането на истината обаче може да стане само в рамките на законовата процедура, а не чрез подхвърляне в пространството на информации с неясен произход, организиране на „позорища“ и унижаване на магистрати. Това каза днес в интервю за БТА председателят на асоциацията на прокурорите в България (АПРБ) Владимир Николов.

Според него е необходимо е да бъде осъзнато, че във всяка една система или структура има хора, които не покриват нужните стандарти или извършват неправомерни действия. Подобни хора нямат място в прокуратурата. Но да се поставя под съмнение дейността на институцията и да се петни трудът на всички останали честни магистрати, е недопустимо.

Следва пълният текст на интервюто:

 

 

Членове на АПБ засадиха 1000 акации в Старозагорско

img-50baedcf63f1984ec5a8c68015bdf86d-v.jpg

На 16.03.2024 г. в землището на с. Тракия, област Стара Загора, се проведе традиционната пролетна акция по залесяване на Асоциацията на прокурорите в България. В нея се включиха ок. 35 прокурори и членове на техните семейства. В продължение на няколко часа те успяха да посадят общо 1000 фиданки от вида акация. На залесяването присъства и г-н Иван Чергиланов, директор на Горско стопанство Стара Загора.

Вечерта на 16ти представители на Сдружение "Зелени Балкани - Стара Загора" представиха пред участниците в залесяването лекция, посветена на дейностите на сдружението, насочени към опазването на редки видове птици. Лектори и специални гости на официалната вечеря на АПБ бяха Христина Клисурова и д-р Руско Петров. 

Сутринта на 17.03.2024г. се проведе посещение на Спасителния център за диви животни. На членовете на АПБ и семействата им бяха представени основните направления, по които центърът работи.

 

Ралица Първанова: Искаме редовно избрани органи, включително и редовно избран главен прокурор

303.png

"Доверието в прокуратурата би могло да се върне и това ще стане, когато бъдат приети съответните закони, както и законът за съдебната власт, и бъдат избрани и редовно действащи органи на съдебната система, които да гарантират, че тя върви в правилната посока. От няколко години насам виждаме органи, които са с изтекъл мандат и трябва да решават нашата съдба". Това заяви в ефира на "Добро утро, Еввропа" Ралица Първанова - прокурор в СРП и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България.

"Искаме редовно избрани органи на съдебната власт, включително и редовно избран главен прокурор", допълни Първанова. 

"Не мога да кажа дали има "гнили ябълки" в прокуратурата. Ако някой е извършил престъпление, то това трябва да се установи въз основа на доказателства и разследване", допълни тя по отношение на информации за зависимости на съдебната система. 

Целия разговор във видеото

П О З И Ц И Я

Няма изображение

За голямо съжаление деструктивните обществени процеси, за които Асоциацията на прокурорите в България нееднократно алармираше, се разгърнаха в пълния си обхват. Свидетели сме на масирани внушения, които създават изцяло погрешен сатанизиран образ на прокурорите в очите на обществото с  единствена цел прокуратурата да бъде охулена, обезличена и подчинена. Това доведе до възможност без съществена обществена реакция да бъдат извършени прибързани изменения в Конституцията, с които вече и юридически се посегна на независимостта на Прокуратурата на Република България, който процес продължава и с проекта за нов Закон за съдебната власт. За всеки, който има аналитична мисъл, вече е ясно, че замаскирана като реформа, всъщност се провежда „приватизация“ на Прокуратурата и целта е тя да не служи вече на държавата и българските граждани, а на силните на деня.

„ДЪРЖАВИТЕ – СТРАНИ ПО КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО, ОСИГУРЯВАТ НА ДЕТЕТО , КОЕТО МОЖЕ ДА ФОРМИРА СВОИ СОБСТВЕНИ ВЪЗГЛЕДИ ПРАВОТО ДА ИЗРАЗЯВАТ ТЕЗИ ВЪЗГЛЕДИ СВОБОДНО ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ“-КПД

img-ca287ba18f3afe2f49793c0acd9c0c1f-v.jpg

На 07.03-2024г.-08.03.2024г. Асоциацията на прокурорите в България организира и проведе поредно обучение в гр.София, по проект „Детска пътека“.

 

В него участие взеха прокурори от СРП, СГП, разследващи полицаи от състава на СДВР, инспектори от Детска педагогическа стая, служители на Дирекция „Социално подпомагане“, имащи отношение към случаи с деца в риск, жертви на престъпления, респективно извършители на противообществени прояви и престъпления.

 

IMG-2aceb626cb59f28bf88923b6e16c2b7a-V

В процеса на обучението бяха разисквани основните термини, касаещи децата - свидетели и жертви, техните права, практики и подходи за гарантиране защита правата на децата и техните интереси, правата на непълнолетните обвиняеми, процедурите за реализиране, тактика и подходи при разпити на непълнолетни обвиняеми, с оглед измененията в НПК /ДВ бр. 48/01.09.2023г./, съдебна практика, коментирани бяха казуси и въпроси, пряко свързани с тематиката.

 

Приоритет на усилията на Асоциация на прокурорите в България продължава да бъде повишаване на квалификацията на магистратите, разследващите органи и държавни служители, пряко ангажирани с работа с деца,  развитие на възможности и експертиза при работа в мултидисциплинарни групи, защото всички усилия, насочени към закрила на децата са от изключително значение и са в унисон с промените в законодателството.

IMG-635408f16a4501c8a68126d605eca8f7-V

 

Организирането и провеждането на подобен род инициативи ще продължи в рамките на проект: “Детска пътека/подготовка и въвеждане на детска услуга „Детска пътека“ при случаи на деца- свидетели или в риск от насилие/ на Асоциация на прокурорите в България, реализиран по програма „Правосъдие“ в сътрудничество с Фондация „Развитие на Северозападна България“ с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП.