Ноември 2023

Конституционната реформа: под лозунга за отчетност и контрол се отваря възможност за политическо овладяване на прокуратурата

png

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт, Cъюзът нa юpиcтитe, бивши ĸoнcтитyциoнни cъдии и дp. ce oбявиxa пpoтив paздeлянeтo нa  BCC  нa cъдийcĸи и пpoĸypopcĸи, ĸaĸтo пpeдлaгa yпpaвлявaщoтo мнoзинcтвo.  Πo – paнo и  BCC изpaзи нecъглacиe зa paздeлянeтo нa cъвeтa нa двa oтдeлни caмocтoятeлни opгaнa. BKC, BAC, Инcпeĸтopaтът ĸъм BCC и HИΠ подкрепиха разделението  на съдебния съвет на  прокурорски и съдийски.

Председателят на АПБ Владимир Николов припомни становището, дадено от Венецианската комисия за предлаганите промени, в което се посочва, че те не са достатъчно мотивирани, така че да стане ясно защо са необходими. Той посочи, че е опасно да се приеме само, че независимост се предвижда единствено за съда, но не и за прокуратурата, за която остават само автономност и отчетност. Според него това би означавало, че е допустимо да имаме политически зависима прокуратура. 

"Лозунгът е за отчетност и контрол: да, ама отчетността и контролът ще погълнат независимостта и самоуправлението, от това ме е страх. Отчетността и контролът няма да могат да управляват, трябва някой да управлява, за да се отчита и да бъде контролиран", каза проф. Пенчо Пенев.

 

АПБ проведе годишното си Общо събрание

20231125_115314.jpg

Асоциацията на прокурорите в България проведе годишното си Общо събрание за 2023 г. при силен интерес от страна на членовете. Събитието се състоя на 25.11.2023 г. в УБ ,,Цигов Чарк", където то традиционно се провежда, с участието на над 170 членове лично и по делегация.  20231125_110330

Сред официалните гости бяха Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите в България, Александър Николов, председател на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт, и Ива Пушкарова, председател на Фондацията за развитие на правосъдието. В приветствията си към Общото събрание гостите подчертаха удовлетвореността си от ползотворното сътрудничество с Асоциацията на прокурорите и подкрепата си към усилията ѝ за реформа на прокуратурата, отстояване на достойнството на професията и развиване на нейните стандарти. Те подчертаха видимия ѝ напредък, въпреки сложния институционален и политически климат и понесените от прокурорската институция и съдебната власт сътресения.20231125_115933

В годишния си отчет председателят Владимир Николов очерта постиженията на Асоциацията в посока организационно укрепване и модернизиране, защита на професионалните интереси на прокурорската общност и повишаване на професионалната ѝ квалификация, както и многобройните дейности на организацията за укрепване на правната култура на обществото и на върховенството на правото. Той подчерта увеличения интерес на национални и чуждестранни партньори за сътрудничество с АПБ, вкл. на Венецианската комисия, Европейската комисия и редица неправителствени организации, работещи в сферата на защита на правата на уязвими групи лица, както и активното и търсено участие на прокурорската организация в публичния дебат по въпросите на съдебната реформа.20231125_115437

Николов акцентира на множеството подготвени и внесени в съответните институции писмени становища, открити писма, вкл. съвместно с партньори, активното присъствие в медиите, участията в многобройни конференции, работни срещи, заседания на законодателни органи и срещи с чуждестранни партньори, които са направили позициите на организацията известни и разпознаваеми и са привлекли подкрепата на сродни организации и редица експерти. Николов призова членовете на организацията активно да изразяват професионалните си позиции и да правят дейността си като прокурори видима за обществото, за да може то да се убеди, че правата и интересите му се защитават от почтени, отговорни, отдадени и компетентни държавни обвинители. 

20231125_1340441
За значими постижения в противодействието на престъпността и висок професионален и етичен стандарт на работа на прокурор Красимир Стайков от Районната прокуратура  във Велико Търново бе връчена наградата ,,Прокурор на 2023 г." Кандидатурата бе издигната от голяма група прокурори от Великотърновския апелативен район.

Основни акценти от дикусиите на Общото събрание бяха предложените изменения в Конституцията относно структурата на съдебната власт и нейните органи. 

 

Обществената роля на юристите през Холокоста и днес

jpg_17007695582095096423

На Ники Кънчев в DarikRadio гостуваха председателят на АПБ Владимир Николов и доц. д-р Румяна Христиди. В предаването „Ники Кънчев Шоу“ те поговориха за изграждането на паметника на юристите - спасители на българските евреи и за ролята и значението на юристите за обществото тогава и днес.

В София беше открит паметник, почитащ делото на юристите – спасители на българските евреи

img-38f026a417f33672b32a9cca3248c445-v.jpg

От днес в София има паметник, който отдава почит на юристите – спасители на българските евреи. Той беше открит официално в градинката на пл. „Възраждане“.

 

Инициативата за изграждането му е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите и е подкрепена от Столичната община, както от правната общност.  Зад нея застанаха президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, председателят на Конституционния съд Павлина Панова и колегите ѝ Красимир Влахов и Константин Пенчев, председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, бившият главен прокурор Иван Гешев, изтъкнати представители на правната науката като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, доц. д-р Анета Антонова, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, адвокати и нотариуси.

 

Линк към видео репортажа на БТА.

Опазването на природата остава приоритет на АПБ и през 2023 г.

1636002199_06.webp

"Борбата за опазването на природата цели да осигури бъдеще за нашия свят." С това послание д-р Мирослав Овчаров, член на УС на АПБ, започна приветствието си към участниците в работна среща на тема „Прокуратурата срещу престъпленията против околната среда и дивите животни“, състояла се на 08.11.2023г. в Мадрид.

 

Участието на д-р Овчаров на този международен форум е част от дългогодишните усилия на АПБ, посветени на опазването на природата. В началото на 2023 г. друг член на УС - полковник Елин Алексов завърши успешно Level 3 Supreme Course на Wildlife Crime Academy, посветен на анализа и разузнаването на престъпленията срещу дивата природа. Малко по-късно, в периода 04–06 октомври, полковник Алексов взе участие като лектор в специализирано обучение за разследване на престъпления срещу природата  в Стара Загора.