Символична първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи в София
07042023-1.jpg

Автори на проекта за изграждането на паметника са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. В монумента, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, ще бъде вградена своеобразна капсула на времето, в която ще бъде заложено послание на българските прокурори и следователи към идните поколения. „В своята история българските прависти са се осланяли на закона, справедливостта и нравствеността. Тези принципи завещаваме на следващите поколения, които да продължат традицията, да защитават честта на професията и на благородния български народ, да запазят паметта за миналото, да дават нови примери за подражание и да надградят положеното от нас!“, се посочва в текста на посланието.

07042023-7

Председателят на АПБ Владимир Николов благодари на всички, подкрепили идеята за изграждането на монумента. „Горд съм, че днес българските прокурори и следователи виждаме началото на една знаменателна инициатива – изграждането на паметник на юристите, които със своята смелост и решителност преди 80 години са спасили българските евреи. Спасили са ги в момент на мрак, на страх, на огромна човешка трагедия. Убеден съм, че този паметник ще е мост от настоящето към едно бъдеще, с което като народ да се гордеем. Нека да бъдем достойни като общество пред това, което предците ни са направили, защото нашите братя евреи са неизменна част от тъканта на нашето общество“, заяви Владимир Николов.

Ясен Тодоров посочи и причините за изграждането на паметника. „Искаме да покажем, че в нашата държава хората са толерантни и могат да съжителстват заедно, без значение от раса, религия и етнос. Искаме с нашите действия да обърнем погледа на младото поколение към нашата история, в която е имало и славни страници, но и грешки. Да се поучим от грешките и да не ги повтаряме. Да помогнем за голямото разделение в нашето общество“, каза Тодоров.

Доц. д-р Румяна Маринова-Христиди подчерта, че и в миналото, и днес юристите са крепителите на държавността, а примерът им отпреди 80 години е блестящ и вдъхновяващ. „Вие българските юристи успяхте да обедините не само цялата гилдия – съдии, прокурори и следователи, в тази кауза, а широк спектър от хора – тук са представители на Българската православна църква, на НПО-сектора, на бизнеса и др. Днес отдаваме почит на миналото, отдаваме своя дан в настоящето и предаваме завета на юристите в бъдещето“, заяви доц. Христиди.

05042023-305042023-205042023-1